Wolfgang app

Zo te zien hadden zij de Wolgang app gedownload. Zodra de jonge man en vrouw hun plek op het balkon hadden ingenomen en het zaallicht werd gedimd, lichtte het scherm van hun smartphone op als een bleke maan in het duister. Het schijnsel weerkaatste mat van hun over de telefoon gebogen gezichten. Ze verdiepten zich in de zevende Bruckner. Beneden op de bok hief de dirigent zijn stokje.

De Wolgang app is een handige tool voor op je telefoon. Tijdens concerten krijg je online toelichtingen voorgeschoteld. Leerzaam, interessant, de verveling uit de concertzaal.

Op Facebook zag ik die middag een video waarin Daniel Barenboim uiteenzet hoe je kan luisteren naar muziek. Hawar Tawfiq, de Koerdische componist uit Tilburg die voor philharmonie zuidnederland het prachtige Unificazione componeerde, had het filmpje gedeeld. Wat Barenboim te berde bracht, had ook bij hem een snaar geraakt. Barenboim zegt dat je muziek kan gebruiken om te vergeten. Na een moeilijke werkdag kom je thuis, je zet een cd op, je vergeet je problemen. Daar is niks mis mee, zegt hij. Maar er is een andere manier. Hij raad aan om je helemaal te concentreren op wat je hoort. Van de eerste noot naar de volgende, helemaal tot aan het einde. Vliegen met de muziek, noemt hij dat.

In het tweede deel van Bruckners symfonie begon Peter Hoeben aan zijn solo op de wagnertuba. De jonge vrouw op het balkon boog zich voorover. Ze luisterde met ingehouden adem. Toen haar vriend haar aantikte om haar te wijzen op een interessant feit in de Wolfgang app, duwde ze zijn hand van zich af. Zij hoefde even geen feiten. Zij vloog met Bruckner van de ene noot naar de volgende.

Verschenen in deKlank november 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s